lørdag 3. januar 2015

Klinking

Klinking er en form for sammenføyning av platedeler der man har et sylindrisk metallstykke som slås og formes slik at metallet presses ut og føyer delene sammen. Dette skjer ved at det sylindriske metallstykket blir presset ut mot kantene av det den skal sammenføyes med og delene blir holdt sammen ved hjelp av friksjon og trykk.

Sammenføyningen skjer ved at stykket som skal klinkes, settes inn i hullet som er ment, gjerne med en lett press-pasning, og den frem-stikkende delen av det sylindriske metallstykket formes til et sekundært naglehode ved å presse, hamre eller bruke et roterende presseverktøy, derved presses platene sammen.

Når begge ender av det sylindriske metallstykket er tilgjengelige, skjer til-formingen oftest ved hamring eller pressing, gjerne med roterende press-verktøy.

Når den ene siden av arbeidsstykket ikke er tilgjengelig, eller man ønsker å arbeide fra den ene siden, er det flere nagletyper som kan brukes: popnagle, der en gjennomgående pinne trekkes gjennom naglen og former naglehodet, eller nagler med eksplosiv ladning, som ved oppvarming antennes og naglehodet tilformes.

Ved bygging av tyngre stålkonstruksjoner er klinking avløst av sveising, men til lettere konstruksjoner og f.eks. i flybygging er metoden meget anvendt og kalles da gjerne nagling.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar