torsdag 11. desember 2014

Eloksering



Hvorfor eloksere?
Eloksering, også kalt anodisering av aluminium er en metode for og overflatebehandle, og anvendes i dag innen alle former for arkitektur; bil, båt, bygg, tekniske apparater osv. Oksydlaget utenpå aluminiumen som oppstår etter elokseringen har gode korrosjons beskyttende egenskaper og skaper et fint utseende, samt de nye lys- og værbestandige farger, gjør aluminium til et nesten vedlikeholdsfritt bygningsmateriale. 

Kontaktmerker med oppspenning
Under prosessen skal varene heves og senkes i 15 forskjellige bad. Varene skal også tilføres kraftig strøm i ett eller to bad. Derfor festes varene til aluminiums kontaktskinner ved hjelp av plasttvinger. Punktene hvor varene ligger an mot kontaktene blir ikke eloksert, og bør derfor plasseres på ikke synlige overflater. Tegninger med markering av synlige flater og eventuelle ønsker om kontaktpunkter må derfor følge elokseringsordren. 

Forbehandling
For-behandlingen skjer ved kjemisk avfetting og med en beiseprosess gies varene den ønskede overflatestrukturen før eloksering (matthet).

Eloksering
Eloksering utføres i fortynnet svovelsyre (150 - 180 g/l) med likestrøm ved 14 - 20 V. Etter eloksering er oksydsjiktet naturfarget. All bearbeiding av varer til eloksering bør skje før eloksering, fordi elokseringssjiktet ligger som en laminert glassplate på aluminiumens 
overflate og er veldig hardt. Ved bøying og knekking sprekker sjiktet.

Farging
Det benyttes en elektrolytisk innfargings prosess (to-trinns) for å oppnå brune nyanser fra lys brun til sort. Det skjer ved at det naturfargede sjiktet henges inn i en elektrolytt, bestående av metallsalter (tinn - sulfater) og andre kjemikalier (stabilisatorer - svovelsyre). Metallet felles ut i bunnen av sjiktets porer ved hjelp av vekselstrøm. Farger fra lys brun til sort fremstilles på denne måten - også gull fargen.

Fortetting (sealing)
Etter at varene er natur eloksert eventuelt farget, tettes porene i en sealing prosess.

Kvalitetskontroll
Produksjonskontroll i form av titrering, analyser og kontroll av de forskjellige parametrene i produksjonsprosessen  er en forutsetning for god og riktig kvalitet. Måling av sjiktets tykkelse er i seg selv ingen garanti for riktig kvalitet. De andre parametrene kombinert med sjikttykkelse gir et bilde av kvaliteten. Overflatestrukturen, farge og fargelikhet kan bare bedømmes subjektivt. Prøver med mørk og lys grensetolk brukes for å fastlegge tillatte avvik i farge. Prøver for dette formålet må utføres på samme materiale som anskaffet for hvert enkelt prosjekt.

Materialvalg
Alle aluminiumslegeringer lar seg eloksere, men ikke alle er like velegnet for eloksering. Stiller man krav til et dekorativt og jevnt utseende, som f.eks. fasader, må man bruke elokseringskvaliteten aluminium 5005. Dette er en avgjørende faktor fordi beisevirkninger (matthetsgrad) og egenfarge er avhengig av legering og forurensningselementer i den.



Rød-elokserte deler på jobben





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar